Jusuf Bukvić iz Brčkog osvojio nagradu “Steller student” / “Izvanredni učenik” u Americi

You are currently viewing Jusuf Bukvić iz Brčkog osvojio nagradu “Steller student” / “Izvanredni učenik” u Americi

Dugogodišnji član brčanskog Preporoda i stipendista Fondacije Bećirević Jusuf Bukvić boravi u Americi u okviru programa studentske/učeničke razmjene.Jusuf je rođen i odrastao u Brčkom, gdje je završio Treću osnovnu školu. Srednju školu upisuje u Mostaru, gdje seli kod tetke Enise Bukvic, rođene sestre rano preminulog oca Rešada, profesora Tehničke škole u Brčkom.

Prvi razred gimnazije završio je sa odličnim uspjehom nakon čega je predložen za KL-YES (Kennedy-Lugar Youth Exchange & Study) – stipendirani program razmjene učenika u Americi. Program je osnovan 2002. godine a njegova realizacija u Bosni I Hercegovini započinje 2009. godine. Pokretanje programa je bio odgovor na prilike nakon terorističkih napada u Americi 2001. godine te se iz tog razloga i biraju učenici iz zemalja sa dominantnijim brojem muslimanskog stanovništva. Financira ga U.S. Department of State, sponzoriše ECA (Boreau of Educational and Cultural Affairs) i traje jednu školsku godinu. YES studenti služe kao “mladi ambasadori” svoje zemlje, promovišući međusobno razumijevanje formiranjem trajnih odnosa sa porodicama i zajednicama domaćina. Učenici žive sa porodicom domaćinom, pohađaju američku srednju školu, stiču liderske vještine i učestvuju u aktivnostima kako bi naučili o američkom društvu i vrijednostima; oni također pomažu u obrazovanju Amerikanaca o Bosni i Hercegovini i njenoj kulturi i tradiciji.

Učenici se pri završetku programa vraćaju u svoje zemlje sa ciljem doprinosa i prenošenja svih vještina koje su stekli tokom boravka u US. Čitav proces prijave je prilično kompetentan i podrazumijeva razne eseje, testiranja i intervju. Između velikog broja aplikacija, prošle godine ih je odabrano petero iz cijele Bosne i Hercegovine. Jusuf je trenutno u realizaciji programa razmjene i smješten je u gradu Sacramento, CA – gdje pohađa srednju školu. Ovaj mjesec je dobio nagradu “Steller student”/”Izvanredni učenik”. Svaki mjesec se bira po jedan ili nekoliko učenika na nivou “SCUSD”, školskog distrikta grada Sacramento koji broji preko 80 škola. Prilikom odabira učenika za ovo priznanje, u obzir se uzimaju ocjene, vannastavne aktivnosti i volontiranje.

Leave a Reply