Ko su naši stipendisti: Zerina Mujkić

You are currently viewing Ko su naši stipendisti: Zerina Mujkić

Zerina Mujkić, IV godina studija na Univerzitetu u Tuzli, Prirodno-matematički fakultet, Edukacija u biologiji

„Biologiju sam upisala sa ciljem da saznam više jer me oduvijek fascinirala. To je multidisciplinarna nauka koja svaki dan u vama budi znatiželju i uvijek vam ostavlja pitanje: „Zašto?“. Zašto ta biljka tu raste, zašto ta riba tako diše, zašto parazit izaziva bolest, zašto na Suncu potamnimo, zašto najviše sličimo svojim roditeljima, zašto starimo, zašto smo čovjek? Odgovore na ta pitanja, kao i mnoga druga dobila sam upisom na studiju Biologije. Međutim, mnoga pitanja su još uvijek bez odgovora. Ono što bi vas zaista moglo začuditi jeste da naša DNA molekula, ako bi se kao takva izolovala iz samo jedne ćelije, bila bi dužine 2 m. Kada bi se osam sati dnevno čitao genom, brzinom od jedne riječi po sekundi, to bi trajalo sto godina. Kada bi se napisao ljudski genom, jedno slovo na milimetar, tekst bi bio dugačak kao rijeka Dunav. To je izuzetno veliki dokument, jedna velika knjiga, recept izuzetne dužine, a cijeli staje u jedno mikroskopsko jedro ćelije. Zamislite koliki je stepen integracije tako duge molekule u samo jednoj ćeliji. I baš takva molekula je svojstvena samo vama. Malo nestvarno zvuči, zar ne? Stoga, razlog upisa bio je i više nego očit za mene. Planiram nastaviti svoje školovanje, dobiti odgovore na moja lična pitanja i barem malo zadovoljiti znatiželju svojim daljim radom u ovoj nauci.”

Zerinu smo još pitali:

Tvoj uzor/heroj?
Moji najveći heroji i najbolji uzori su moji roditelji, svakako. Njhova borba, svakodnevni trud, bezuslovna podrška i ljubav su kvalitete koje me pokreću svakodnevno.

Šta te motiviše da vrijedno radiš?
Moje viđenje je da pored motiva, koji je u mom slučaju velika znatiželja i želja za odgovorima, veliku ulogu igra i samodisciplina. Bez samodiscipline, snovi ostaju samo snovi, a uz istu, san postaje cilj, a kontinuranim radom i realnost.

Omiljeni predmet u školi/fakultetu?
Moj omiljeni predmet je biohemija, kako u srednjoj školi, tako i na fakultetu.

Jesi li introvert ili ektrovert?
Smatram se ekstrovertnom ličnošću.

Gdje se vidiš za 5 godina?
Mislim da je to najčešće pitanje koje se današnjoj omladini postavlja, obzirom da velika većina planira odlazak u inostranstvno. Za pet godina se vidim u nekom institutu, u laboratoriji, u Bosni i Hercegovini, vjerovatno na doktorskim studijima.

Ko te najbolje poznaje?
Najbolje me poznaju moji roditelji ali i najbliže drugarice Vanja, Merima i Amra.

Kako bi te prijatelji opisali?
Ambiciozna, društvena, iskrena, tvrdoglava, uporna.

Omiljena porodična tradicija?
Najdraža porodična tradicija mi je nedjeljni doručak, kada smo svi na okupu. Tada, na tih pola sata, meni vrijeme vani ne postoji.

Zbog čega se najviše smiješ?
Ovdje bih preformulisala pitanje u „S kim se najviše smiješ?“. Moj brat je najinteresantnija i najzanimljivija osoba s kojim provodim slobodno vrijeme koliko god je to moguće. Mislim da se odnos brata i sestre ne može ni sa jednim drugim odnosom uporediti.

Naša Zerina budućim generacijama poručuje sljedeće:

„Nauka i svakodnevnica ne mogu se i ne trebaju razdvajati. Nauka, za mene, parcijalno objašnjava život. Kako ide, temelji se na činjenicama, iskustvu i eksperimentu“