Ko su naši stipendisti: Said Memišević

You are currently viewing Ko su naši stipendisti: Said Memišević

Said Memišević, student prve godine Općeg studija medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

„Rođen sam 9. juna 2000. godine. Osnovno obrazovanje stekao sam u JU Sedmoj osnovnoj školi u Gornjem Rahiću. Najdraži predmet u osnovnoj, a kasnije i u srednjoj školi bio mi je bosanski jezik i književnost. U slobodno vrijeme rado čitam, a ljubav prema pisanoj riječi i književnim djelima traje i danas. Aktivno sam se bavio fudbalom. Prekretnica u mom životu kada je riječ o odabiru zanimanja bio je deveti razred osnovne škole. Srednju školu završio sam u JU Poljoprivredna i medicinska škola, smjer Medicinski tehničar. Smatram da je medicina najhumanije zanimanje kojim se čovjek može baviti. Pomaganje ljudima, liječenje, spašavanje života onoliko koliko je to u moći i rukama čovjeka oduvijek je u meni izazivalo divljenje. Cilj medicinskih radnika nije samo liječenje nego i briga o zdravlju i prevenciji bolesti. To je briga čovjeka o čovjeku i podizanju kvaliteta ljudskog života. Trenutna situacija u vezi sa koronavirusom svjedoči o ulozi i značaju medicinskih radnika. Nisam se pokajao i zadovoljan sam što moj životni poziv ide u tom smjeru.“

Saida smo još pitali:

Ako bi se mogao vratiti u prošlost u koju godinu bi putovao?
Ne bih se volio vratiti u prošlost. Smatram da je svaki čovjek s razlogom stvoren u vremenu u kojem živi.

Postoji li nešto što bi volio da se vrati u modu?
Moral, iskrenost, poštenje.

Da si politički aktivan, kojim bi se pitanjem bavio?
Pitanjem nezaposlenosti, ostanka mladih u BiH , migrantima, unapređenja zdravstva, obrazovanja i mnogim drugim.

Koga bi želio da te igra u filmu tvog života?
Leonardo DiCaprio.

Šta te motiviše da vrijedno radiš?
Motivaciju za radom pronalazim svakodnevno u raznim situacijama. Vrijednim radom želim osigurati kako sebi tako i drugima bolje sutra. Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu.

Gdje se vidiš za 10 godina?
Za 10 godina želio bih da radim posao koji volim i da uživam sa svojom porodicom i prijateljima, ali nikad ne znamo šta će se desiti, gdje će nas život odvesti.

Zbog čega se najviše smiješ?
Toliko je razloga za smijeh da je nemoguće izdvojiti par, počevši od spontane reakcije, uljudnosti, odgovora na pohvalu do smiješnih situacija i komentara. Ljudi se trebaju smijati što češće jer smijeh je pozitivna reakcija, čini nas sretnim, ublažava bol i čuva naše zdravlje.

„Mladim ljudima želim poručiti da u životu trebaju postavljati visoke ciljeve i truditi se da ih realiziraju. Svaki čovjek ima misiju na ovom svijetu i treba da iza sebe ostavi trag.“ – za kraj je dodao.