Biblioteka za slijepa i slabovidna lica

You are currently viewing Biblioteka za slijepa i slabovidna lica

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica

Evo jedna lijepa priča iz Sarajeva i odlična ideja za volontiranje ukoliko vas put nanese u ovaj kraj. Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH osnovana je 1972. godine i raspolaže sa 22.712 bibliotečkih jedinica. U prostorijama Biblioteke postoji Klub prijatelja Biblioteke gdje svi korisnici, za lične potrebe, mogu koristiti kompjuter prilagođen slijepim licima, internet i kabine opremljene tiflotehničkim pomagalima, Brajevom mašinom, plejerima za čitanje knjiga na CD-u i reproduktorima za čitanje knjiga na kasetama.

U okviru Biblioteke, kada se za to obezbijede sredstva, organizuju se seminari, kursevi i književne večeri, na kojima se slijepim ljudima pomaže u sticanju znanja kako rukovati tiflotehničkim pomagalima, prezentuju nova dostignuća u svijetu iz te oblasti, te pomaže u prikupljanju informacija na najlakši način.

Slijepa i slabovidna lica, koja žive izvan granica Kantona Sarajevo, knjige iz Biblioteke primaju putem pošte. U skladu sa evropskim konvencijama, Biblioteka je oslobođena plaćanja poštarine za knjige koje dostavlja širom BiH i izvan njenih granica.

Biblioteka je otvorila isturena odjeljenja u sedam gradova i to: Bihać, Tuzla, Goražde, Zenica, Travnik, Gradačac i Mostar. Odjeljenja su smještena u kantonalnim bibliotekama, te tako lica oštećenog vida posjećuju biblioteku i koriste knjižni fond u njima dostupnoj formi. Sve svoje usluge slijepim licima ova biblioteka pruža bez naknade.

Priliku za volontiranje imate u sklopu redovnih aktivnosti snimanja audio knjiga, na adresi ul. Avdage Šahinagića 14. Biblioteka raspolaže sa dva tonska studija u kojima se snimaju knjige. Svi koji se žele pridružiti volonterima potrebno je da dođe u Biblioteku i snime fonotest. Po prolasku na fonotestu dogovaraju se detalji o knjizi i terminima snimanja. Iz biblioteke ističu da su najaktivniji studenti Univerziteta Sarajevo.

Da li vam se sviđa ova aktivnosti?